Archive for the ‘Allmänt om virus’ Category

Skydda dig mot identitetsstöld

Thursday, September 24th, 2015

Identitetstölderna på nätet eskalerar för varje år som går och det här skrämmer folk. Det finns de som inte vågar shoppa eller uträtta banktransaktioner på nätet eftersom de är rädda för att någon ska snappa upp deras kortuppgifter eller bankkontonummer. Andra är rädda för att drabbas av något farligt virus och avstår därför från att ladda ner filer från nätet. Rädslan är förvisso befogad men om du vidtar vissa försiktighetsåtgärder och använder sunt förnuft är risken faktiskt inte så stor att du utsätts för identitetsstöld.

10 tips för att undvika identitetsstöld.

  1. Installera ett riktigt bra gratis virusprogram som stoppar trojaner som försöker ta sig in i din dator för att stjäla dina känsliga uppgifter. Hitta alla bästa antivirus här. Helst bör du installera ett antivirus som varnar dig för internetbedrägerier, de brukar ofta kosta pengar men inte alltid. Det finns även gratis tilläggsprogram som varnar dig för nätbedrägerier i webbläsaren.
  2. Förvara inga dokument som innehåller kortuppgifter, inloggningsuppgifter, pinkoder och kontonummer i datorn, mobilen eller surfplattan, dels för att folk kan snoka i dina enheter om du tappar bort dem, dels för att spionprogram enkelt kan komma över dessa uppgifter.
  3. Se till att använda ett svårknäckt lösenord som måste användas om man vill logga in på datorn, mobilen eller surfplattan.
  4. Använd olika lösenord för olika inloggningar på nätet för om du har samma lösenord på alla platser räcker det med att hackern knäcker ett enda lösenord för att komma åt alla din platser. Använd lösenord som helst är typ 10 tecken långa och som innehåller både stora och små bokstäver samt siffror.
  5. Skicka aldrig kontonummer, inloggningsuppgifter, kortnummer och andra känsliga uppgifter över nätet, till exempel via mail, på Skype eller i ett meddelande på Facebook. Sådant kan en hackare lätt komma över.
  6. Klicka inte på skumma länkar som du får i e-posten för det kan leda dig till en infekterad hemsida.
  7. Öppna inte okända bilagor du får i e-posten.
  8. Om du ska handla eller utföra bankärenden på nätet ska du se till att hemsidan börjar med https istället för http, det visar att sidan är krypterad och säker.
  9. Gör helst inga bankärenden eller inköp på nätet när du är uppkopplad mot ett offentligt nätverk, till exempel på McDonalds eller flygplatsen.
  10. Handla inte i webbshoppar du inte känner till eller kolla vad de har för trust på någon av Sveriges prisjämförelsesajter.

 

Antivirus till Linux och Mac, behövs det?

Friday, March 27th, 2015

Jadå, vi känner mycket väl till att de flesta Mac- och Linuxanvändare brukar himla med ögonen om man säger att de borde skaffa ett antivirus till sin dator, men det borde de faktiskt. Okej, vi förstår att man kan bli lite ignorant när man använder sig av operativsystemen Mac OS och Linux eftersom de ytterst sällan drabbas av några sabotageprogram. När det gäller vanliga virus så är risken i stor sett obefintlig men faktum är att varken Mac OS och Linux är helt ointagliga för trojaner, det har historien visat.

Trojaner – det största hotet

2012 hände det. Nyheten att över 600 000 Macar drabbats av trojanen och spionprogrammet spreds snabbt i media och Mac-användarna blev helt tagna på sängen. Hur kunde det här ske? Det var ju omöjligt. Ja, precis så reagerade vi också. Men det hade skett och nu stundade nya tider. Alltfler virusprogram för Mac dök upp på marknaden som skulle skydda Macen och det gör de också.

När det här hände trodde många Linuxanvändare att de fortfarande satt säkert i båten men bara två år senare (2014) kom båten rejält i gungning när bevisen om att en trojan som hette Turla hade lyckats angripa känsliga Linux-system sedan 2008. Experterna menade att det handlade om en rysk trojan som längre hade tagit sig in i ”bombsäkra” Linux-datorer som bar på mycket känslig information. Det handlade om datorer hos regeringar, läkemedelsföretag, forskare och inom det militära. Turla var ett avancerat spionprogram som kunde ta emot filer utifrån och skicka iväg känslig information från datorn, vilket skapade stora problem på en mängd institutioner.

Skydda din Mac eller Linux-dator gratis

Trots att det fortfarande är mycket sällan Mac OS och Linux drabbas trojaner och andra sabotageprogram är operativsystemen inte helt säkra, därför bör du såklart skydda din Mac eller Linux-dator. Om du inte vill betala något så finns det faktiskt gratis virusprogram även till dessa operativsystem. Här ska du få några fina tips på sådana gratis antivirus.

  • Mac: Avast Free Mac Security och virusskannern ClamXav för Mac.
  • Linux: Comodo Antivirus for Linux, AVG Free Edition för Linux och virusskannern Clamav för Linux.

Skillnaden mellan kommersiellt och gratis antivirus

Friday, February 13th, 2015

Här på gratisvirusprogram.com har vi såklart mest fokuserat på gratis antivirus och andra internetsäkerhetsprogram som är gratis, såsom anti-adware och brandväggar, det är ju därför den här sajten heter som den gör. Här tänkte vi emellertid titta på vilken skillnad det är på ett gratis virusprogram och ett kommersiellt antivirus eftersom många säkert har frågat sig varför man ska köpa ett program när man kan skaffa det gratis.

Stoppa virus – skillnad

Tester har visat att ett gratis virusprogram är nästan lika bra på att stoppa virus som tillverkarens kommersiella program. Orsaken till det är att de nya virusdefinitioner som tillverkaren tar fram används och uppdateras i alla deras antivirusprogram, även i de som är gratis. Märkligt nog har vissa tester ändå visat att gratisprogrammen i vissa fall är sämre på att stoppa virus än de kommersiella antivirusprogrammen, men då är skillnaden minimal. Du bör emellertid ha i åtanke att skillnaden mellan programmen bara gäller för antivirus från samma tillverkare och att ett riktigt bra gratis antivirus därför kan vara bättre än vissa kommersiella antivirus.

Funktioner

Om du bara vill ha ett bra skydd mot virus räcker alltså ett gratis virusprogram långt men om du vill ge din dator ett utökad skydd och få tillgång till en massa andra nyttiga funktioner är ett kommersiellt virusprogram att föredra. Gratisversionerna ger dig sällan några extrafunktioner och i de fall de gör det handlar det bara om någon enstaka funktion. Ett kommersiellt program kan däremot ge dig bland annat:

  • En riktigt bra brandvägg som överglänser Windows egna brandvägg med råge. Den är mycket mer effektiv på att stoppa obehörig trafik som försöker ta sig in och ut ur din dator.
  • Bättre skydd mot spam och farliga sidor.
  • En effektiv föräldrakontroll.
  • Bättre koll över aktiviteter som skett i din dator, till exempel när ett program har installerats.
  • Prestandaförbättrande funktioner som defragmenterar din hårddisk och avinstallerar program bättre än Windows, tar bort skräpfiler och överblivna registernycklar och mycket annat.

Tänk på att vilka extrafunktioner ett kommersiellt virusprogram har skiljer sig en hel del åt mellan tillverkarna.

Varför skapar man virus?

Friday, November 14th, 2014

Vi har gång på gång understrukit hur viktigt det är att ha ett virusprogram för att du ska slippa att drabbas av virus och annat elände, men varför skapar folk egentligen virus? Varför sabba för företag, myndigheter och oss vanliga människor? Det finns massor av olika anledningar till det, men här ska gratisvirusprogram.com visa de vanligaste orsakerna till att hackers skapar virus.

För att tjäna pengar

  • Spionvirus. Det vanligaste sättet för virusskaparen att tjäna pengar är att placera ett spionprogram i din dator som samlar in dina bankkontouppgifter, kreditkortsnummer och andra känsliga betaltjänstuppgifter som de kan använda sig av för att tömma dina bankkonton eller handla i ditt namn.
  • Utpressning. Det finns även de som ägnar sig åt utpressning. Det ryska viruset Zeus, till exempel, krypterade 234 000 datorer så att användarna inte kunde komma åt sina filer och de var tvungna att betala 750 dollar per person för att hackarna skulle avkryptera deras filer. Nätverket bakom det här viruset tjänade 27 miljoner dollar på det bara på Zeus. Det finns alltså mycket pengar att tjäna på att tillverka virus.
  • Identitetsstöld. Det finns farliga program som samlar på alla dina känsliga uppgifter som gör att hackaren kan utge sig för att vara du på nätet. Det kan användas i utpressningssyfte, för att komma åt dina pengar eller för att handla i ditt namn.

Internetattacker

Det finns trojaner som kan förvandla din dator till en zombie som någon annan kan kontrollera. Oftast används de datorer som har förvandlats till zombies i så kallade internetattacker mot servrar och hemsidor. Syftet med det kan vara att förstöra för en konkurrerande server eller hemsida men det kan också användas i utpressningssyfte. Om ägaren av servern eller hemsidan som är målet för attacken inte betala en viss summa pengar sänker man sajten eller servern.

För att bevisa att man kan

Men varför finns det då virus som inte gör något annat än skada? Virus som bara förstör för användaren utan att hackern tjänar något på det? Förklaringen är enkel: för att bevisa att de kan och för att visa vilka duktiga hackers de är. De tar sig in i andras datorer bara för att det är en utmaning. Ibland gör de det för att hämnas på någon eller för att angripa en hemsida som de inte gillar, kanske en radikal eller rasistisk sajt.