Archive for the ‘Gratis virusprogram’ Category

Skillnaden mellan kommersiellt och gratis antivirus

Friday, February 13th, 2015

Här på gratisvirusprogram.com har vi såklart mest fokuserat på gratis antivirus och andra internetsäkerhetsprogram som är gratis, såsom anti-adware och brandväggar, det är ju därför den här sajten heter som den gör. Här tänkte vi emellertid titta på vilken skillnad det är på ett gratis virusprogram och ett kommersiellt antivirus eftersom många säkert har frågat sig varför man ska köpa ett program när man kan skaffa det gratis.

Stoppa virus – skillnad

Tester har visat att ett gratis virusprogram är nästan lika bra på att stoppa virus som tillverkarens kommersiella program. Orsaken till det är att de nya virusdefinitioner som tillverkaren tar fram används och uppdateras i alla deras antivirusprogram, även i de som är gratis. Märkligt nog har vissa tester ändå visat att gratisprogrammen i vissa fall är sämre på att stoppa virus än de kommersiella antivirusprogrammen, men då är skillnaden minimal. Du bör emellertid ha i åtanke att skillnaden mellan programmen bara gäller för antivirus från samma tillverkare och att ett riktigt bra gratis antivirus därför kan vara bättre än vissa kommersiella antivirus.

Funktioner

Om du bara vill ha ett bra skydd mot virus räcker alltså ett gratis virusprogram långt men om du vill ge din dator ett utökad skydd och få tillgång till en massa andra nyttiga funktioner är ett kommersiellt virusprogram att föredra. Gratisversionerna ger dig sällan några extrafunktioner och i de fall de gör det handlar det bara om någon enstaka funktion. Ett kommersiellt program kan däremot ge dig bland annat:

  • En riktigt bra brandvägg som överglänser Windows egna brandvägg med råge. Den är mycket mer effektiv på att stoppa obehörig trafik som försöker ta sig in och ut ur din dator.
  • Bättre skydd mot spam och farliga sidor.
  • En effektiv föräldrakontroll.
  • Bättre koll över aktiviteter som skett i din dator, till exempel när ett program har installerats.
  • Prestandaförbättrande funktioner som defragmenterar din hårddisk och avinstallerar program bättre än Windows, tar bort skräpfiler och överblivna registernycklar och mycket annat.

Tänk på att vilka extrafunktioner ett kommersiellt virusprogram har skiljer sig en hel del åt mellan tillverkarna.

Viktiga verktyg för dig som har gratis antivirus

Thursday, October 2nd, 2014

Det fina med en komplett internetsäkerhetslösning är att den innehåller en mängd smarta verktyg som inte ett gratis antivirusprogram har, till exempel en riktigt bra brandvägg, en defragmenterare som är bra mycket bättre än Windows egna och verktyg som rensar bort skräpfiler och onödiga registerfiler. Det här får du sällan med på köpet när du skaffar ett gratis antivirus, vilket helt klart är en nackdel, men du kan faktiskt ladda ner ett antal riktigt bra verktyg helt gratis som kan utföra de flesta uppgifter som ett internetsäkerhetspaket gör.

Gratis brandvägg

Det första du bör göra om du använder dig av ett gratis virusprogram är att ladda ner en riktigt bra gratis brandvägg eftersom de brukar vara bra mycket bättre än den brandvägg som ingår i Windows. En bra brandvägg förhindrar effektivt att obehörig trafik tar sig in i din dator men även att spionprogram och annan skadlig programvara kan skicka känslig information från din dator.

Verktyg som tar bort skräpfiler från din dator

Ett av de bästa och mest populära verktygen för borttagning av överblivna registerfiler och andra skräpfiler som slöar ner din dator är CC Cleaner som idag även funkar utmärkt på Windows 8.1. Med CC Cleaner kan du städa upp bland dina temporära filer, webbläsarfiler, registernycklar och tömma cacheminnet.

Bättre defragmentering och avinstallationer

Använd Auslogics Disk Defrag eller Defraggler från Piriform istället för Windows defragmenterare när du ska defragmentera din hårddisk, de gör ett bättre jobb och arbetar snabbare. Som du säkert känner till är det viktigt att defragmentera hårddisken med jämna mellanrum för annars kan din dator bli onödigt långsam.

Om du ska avinstallera en programvara rekommenderar gratisvirusprogram.com att du använder Revo Uninstaller som är mycket bättre på att ta bort alla restfiler som ofta lämnas kvar när man använder Windows avinstallerare. Du kan också själv välja exakt vilka restfiler som ska tas bort efter den vanliga avinstallationen.

F-Secure – Vi rekommenderar

Friday, January 25th, 2013

F-Secure är välkänt för sina utmärkta säkerhetslösningar och har funnits i branschen i över 20 år, vilket är en evighet när det gäller internetsäkerhet. Om du inte har testat F-Secures säkerhetslösningar tidigare så är verkligen det på tiden. F-Secure har ett utmärkt virusprogram, en suverän brandvägg, ett grymt bra internetsäkerhetspaket och flera gratis verktyg. Vi på gratisvirusprogram.com rekommenderar F-secure starkt.

Testa F-Secure antivirus och Internet Security

F-Secure har inget gratis virusprogram men du kan prova deras virusprogram och internetsäkerhetspaket helt gratis i en månad. Vi lovar, du kommer inte att bli besviken. AV Comparatives gav F-Secure Antivirus utmärkelsen Advanced+ award for On Demand Detection år 2012 och rekommenderades av PC för Alla samma år, vilket säger en del om programmets förträfflighet. F-Secure virusprogram stoppar effektivt all slags skadlig kod (inklusive spionprogram) och är även bra på att ta bort denna kod. Virusprogrammet arbetar tyst i bakgrunden, slöar inte ner din dator och uppdateras ständigt i molnet.

 

F-Secure Internet Security innehåller även en suverän brandvägg och har flera bra extrafunktioner. Förutom att stoppa skadliga koder och otillåten trafik säkrar F-Secure dina bankärenden på nätet, skyddar din identitet, blockerar skräppost och nätfiske och skyddar dina barn via en föräldrakontroll.

 

I skrivande stund kan du få Internet Security för endast 445 kronor, vilket är ett mycket bra pris för en komplett internetsäkerhetslösning.

Gratis verktyg från F-Secure

Online scanner. F-Secure har en utmärkt online scanner som kontrollerar om din dator har drabbats virus och spionprogram eller inte. Det är mycket enkelt att använda F-Secures online scanner. Du installerar ett tillägg på F-Secures hemsida och så sätter scannern igång att arbeta även om du har dina andra säkerhetsprogram igång.

Health Check. Detta verktyg kollar att alla dina säkerhetsprogram är aktiverade och uppdaterade och att dina viktiga dokument och filer säkerhetskopieras som de ska.

Anti-Theft for Mobile. Det här är ett grymt bra gratisprogram som alla borde ha.  Om din mobil blir stulen kan du fjärrlåsa den eller radera allt innehåll i den genom att skicka ett sms. Om tjuven byter ut ditt SIM-kort låses telefonen och det nya SIM-kortets telefonnummer rapporteras till dig. Du kan även se var din telefon befinner sig på din dator om du via ett sms aktiverar programmets positioneringsfunktion.

10 tips för att slippa virus

Thursday, August 30th, 2012

1. Installera ett antivirusprogram. Med ett bra gratis virusprogram i din dator kommer du att slippa virus, trojaner och spionprogram. Om du har använt din dator innan du installerade ditt gratis virusprogram bör du göra en fullständig skanning av hela datorn för att försäkra dig om att inget virus slunkit in i din dator. Skanna även alla dina externa enheter. Om ditt gratis virusprogram hittar virus tar antivirusprogrammet enkelt bort viruset innan det hinner göra någon större skada i din dator. Här på gratisvirusprogram tipsar vi om massor av olika gratis virusprogram.

2. Installera ett antispionprogram. Ett antispionprogram är ett program som är specialiserat på att stoppa, hitta och plocka bort spionprogram. Om du har ett riktigt bra gratis virusprogram eller ett kommersiellt antivirusprogram behöver du inte skaffa ett separat antispionprogram eftersom många av dagens antivirusprogram fungerar mycket bra mot spionprogram.

3. Installera en brandvägg. En bra brandvägg förhindrar att obehörig trafik tar sig till och från din dator, trafik som kan sprida känslig information från din dator. Windows har en inbyggd brandvägg men det finns betydligt bättre gratis brandväggar att hämta på nätet. Det finns även kompletta internetsäkerhetspaket där både virusprogram och en bra brandvägg ingår.

4. Skanna alltid bilagorna i din e-post. Du bör alltid skanna e-postbilagor, även när de kommer från dina vänner, med ditt antivirusprogram. Dina vänner kan nämligen skicka bilagor som bär på virus utan att de vet om det.

5. Var försiktig med länkar i din e-post. Du bör alltid skanna länkar i din epost med ditt virusprogram eftersom länkarna kan bära på virus eller föra dig till en sajt som bär på virus. Skanna även länkar som kommer från dina vänner. Någon av dina vänner kanske har drabbats av ett virus som skickar iväg e-post av sig självt med din vän som avsändare.

5. Var försiktig med skumma länkar på nätet. När du googlar eller hittar halvskumma länkar på andra ställen på nätet bör du kolla länkarna med ditt antivirusprogram innan du klickar på dem. Många virusprogram varnar emellertid dig för farliga länkar och blockerar farliga sajter i direkt i din webbläsare.
(more…)

PC Tools Antivirus

Sunday, February 5th, 2012

PC Tools AntiVirus är ett mycket populärt och effektivt virusprogram som ger din dator ett heltäckande skydd mot virus och andra hot.  Detta virusprogram ger dig ett skydd mot:

– virus i realtid. Eftersom virusprogrammet arbetar i realtid kan du vara säker på att inga elaka virus tar sig in i din dator medan du surfar, spelar eller jobbar på din dator. Om PC Tools AntiVirus upptäcker en infekterad fil plockar virusprogrammet automatiskt bort det eller lägger det i karantän. Du kan själv välja om det ska plockas bort eller sättas i karantän. Fördelen med att lägga den infekterade filen i karantän är att filen ibland kan återställas och bli fullt användbar.

– virus genom skanning. Du kan själv välja vilka områden virusprogrammet ska skanna. Förvisso är din dator skyddad via realtidsskyddet, men om du kopplar en extern enhet till din dator kan det vara bra att skanna den. Det är dessutom bra att skanna datorn efter att du har installerat ditt nya virusprogram.

– spionprogram. PC Tools virusprogram upptäcker och tar bort spionprogram, maskar, trojaner och annat otyg som kan smitta din dator.

– nätfiske (phishing). Med hjälp av PC Tools verktyg ”search defender” varnas du för nätfiske och oseriösa hemsidor direkt i din webbläsare.

PC Tools AntiVirus är ett mycket komplett virusprogram och får våra varmaste rekommendationer.

Läs mer om PC Tools antivirusprogram eller ladda ner det här: http://www.pctools.com/free-antivirus/

Köpa antivirus eller använda gratisversionen?

Friday, December 3rd, 2010

Det är en fråga som kan vara svår att ställa sig. Hur mycket är din dators säkerhet värd, är kanske en fråga man bör ställa sig?
Om du bara använder datorn för hemmabruk så som surfar på YouTube eller småpratar på msn så kanske det inte är så värt att köpa ett antivirus för 500 kr eller mer.
Använder man däremot datorn till jobbrelaterade saker där viktig information inkluderas så kan det nog vara mer värt att faktiskt köpa ett riktigt bra antivirusprogram

(more…)

Ännu ett bra virusskydd – från Microsoft

Wednesday, November 3rd, 2010

Microsoft Security Essentials virusskydd

Microsoft har släppt ett gratis virusskydd som enligt mig fungerar väldigt bra. Det har även skydd mot spyware vilket är ett plus. Då slipper man ha massor av olika virusprogram.

Microsoft Security Essentials ligger lugnt och tyst i bakgrunden utan att ta onödigt mycket resurser från datorn. Finns just nu i engelska version.

Läs mer om virusskyddet här.

Gratis brandvägg

Friday, October 15th, 2010

Förutom att ha ett antivirusprogram så kan det även vara bra att ha en brandvägg. Precis som att gratis virusprogram finns så finns även gratis brandväggar.

En lista på de 4 bästa gratis brandväggarna.

ZoneAlarm Free Firewall

Funnits i ett antal år nu och uppskattad av många.
Gratisversionen av brandväggen har grundlägande funktioner för att du ska slippa intrång i din dator.

Läs mer om ZoneAlarm här.

Comodo Free Firewall

(more…)

Virusskydd Online

Tuesday, September 21st, 2010

Om man inte vill åta sig besväret att ladda ner och installera ett program som ständigt ska ligga och arbeta i bakgrunden så finns det möjligheter att göra en viruskoll på internet. Dessa virusskydd är oftast lika bra som de du har i datorn. I vissa fall så ersätter det inte ett vanligt antivirusprogram helt, därför rekommenderar jag att du scannar datorn efter virus på minst två av följande.

(more…)

Avast Home Edition

Thursday, September 9th, 2010

Avast Home Edition är ett virusprogram som är gratis för hemanvändare, alltså inte i kommersiellt bruk. Avast har fått en hel del utmärkelser från experter i branschen som ICSA till exempel. De känner igen alla olika sorters trojanangrepp, även spyware.

Ett bra val för dig som behöver både brandvägg och antivirusprogram.

(more…)