Antivirus till Linux och Mac, behövs det?

Jadå, vi känner mycket väl till att de flesta Mac- och Linuxanvändare brukar himla med ögonen om man säger att de borde skaffa ett antivirus till sin dator, men det borde de faktiskt. Okej, vi förstår att man kan bli lite ignorant när man använder sig av operativsystemen Mac OS och Linux eftersom de ytterst sällan drabbas av några sabotageprogram. När det gäller vanliga virus så är risken i stor sett obefintlig men faktum är att varken Mac OS och Linux är helt ointagliga för trojaner, det har historien visat.

Trojaner – det största hotet

2012 hände det. Nyheten att över 600 000 Macar drabbats av trojanen och spionprogrammet spreds snabbt i media och Mac-användarna blev helt tagna på sängen. Hur kunde det här ske? Det var ju omöjligt. Ja, precis så reagerade vi också. Men det hade skett och nu stundade nya tider. Alltfler virusprogram för Mac dök upp på marknaden som skulle skydda Macen och det gör de också.

När det här hände trodde många Linuxanvändare att de fortfarande satt säkert i båten men bara två år senare (2014) kom båten rejält i gungning när bevisen om att en trojan som hette Turla hade lyckats angripa känsliga Linux-system sedan 2008. Experterna menade att det handlade om en rysk trojan som längre hade tagit sig in i ”bombsäkra” Linux-datorer som bar på mycket känslig information. Det handlade om datorer hos regeringar, läkemedelsföretag, forskare och inom det militära. Turla var ett avancerat spionprogram som kunde ta emot filer utifrån och skicka iväg känslig information från datorn, vilket skapade stora problem på en mängd institutioner.

Skydda din Mac eller Linux-dator gratis

Trots att det fortfarande är mycket sällan Mac OS och Linux drabbas trojaner och andra sabotageprogram är operativsystemen inte helt säkra, därför bör du såklart skydda din Mac eller Linux-dator. Om du inte vill betala något så finns det faktiskt gratis virusprogram även till dessa operativsystem. Här ska du få några fina tips på sådana gratis antivirus.

  • Mac: Avast Free Mac Security och virusskannern ClamXav för Mac.
  • Linux: Comodo Antivirus for Linux, AVG Free Edition för Linux och virusskannern Clamav för Linux.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *