Varför skapar man virus?

Vi har gång på gång understrukit hur viktigt det är att ha ett virusprogram för att du ska slippa att drabbas av virus och annat elände, men varför skapar folk egentligen virus? Varför sabba för företag, myndigheter och oss vanliga människor? Det finns massor av olika anledningar till det, men här ska gratisvirusprogram.com visa de vanligaste orsakerna till att hackers skapar virus.

För att tjäna pengar

  • Spionvirus. Det vanligaste sättet för virusskaparen att tjäna pengar är att placera ett spionprogram i din dator som samlar in dina bankkontouppgifter, kreditkortsnummer och andra känsliga betaltjänstuppgifter som de kan använda sig av för att tömma dina bankkonton eller handla i ditt namn.
  • Utpressning. Det finns även de som ägnar sig åt utpressning. Det ryska viruset Zeus, till exempel, krypterade 234 000 datorer så att användarna inte kunde komma åt sina filer och de var tvungna att betala 750 dollar per person för att hackarna skulle avkryptera deras filer. Nätverket bakom det här viruset tjänade 27 miljoner dollar på det bara på Zeus. Det finns alltså mycket pengar att tjäna på att tillverka virus.
  • Identitetsstöld. Det finns farliga program som samlar på alla dina känsliga uppgifter som gör att hackaren kan utge sig för att vara du på nätet. Det kan användas i utpressningssyfte, för att komma åt dina pengar eller för att handla i ditt namn.

Internetattacker

Det finns trojaner som kan förvandla din dator till en zombie som någon annan kan kontrollera. Oftast används de datorer som har förvandlats till zombies i så kallade internetattacker mot servrar och hemsidor. Syftet med det kan vara att förstöra för en konkurrerande server eller hemsida men det kan också användas i utpressningssyfte. Om ägaren av servern eller hemsidan som är målet för attacken inte betala en viss summa pengar sänker man sajten eller servern.

För att bevisa att man kan

Men varför finns det då virus som inte gör något annat än skada? Virus som bara förstör för användaren utan att hackern tjänar något på det? Förklaringen är enkel: för att bevisa att de kan och för att visa vilka duktiga hackers de är. De tar sig in i andras datorer bara för att det är en utmaning. Ibland gör de det för att hämnas på någon eller för att angripa en hemsida som de inte gillar, kanske en radikal eller rasistisk sajt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *