Så ser du tecken på virus

Vi har tidigare skrivit om hur du tar bort virus med virusprogram om det skulle vara så att din dator har drabbats av virus. Men hur kan man då veta om man har drabbats av virus eller inte? Det kan du ta reda på om du djupskannar din dator med ditt virusprogam, eller ännu hellre med en online scanner från en annan tillverkare, för om ditt antivirus släppt förbi ett virus är det inte säkert att det kommer att upptäcka viruset ändå. Förvisso uppdateras ett virusprogram hela tiden med nya virusdefinitioner så även om det släppt förbi någon skadlig kod är det mycket möjligt att det kan upptäcka det vid en djupskanning. I vilket fall som helst bör du fundera på om du inte ska skaffa ett nytt gratis virusprogram om det misslyckats med att stoppa ett farligt virus.

Det är inte alltid man måste skanna sin dator för att veta om man har drabbats av virus, inte om du vet hur man ser tecken på virus. Därför ska vi på gratisvirusprogram.com visa dig hur du kan se om din dator har drabbats av virus eller inte.

  • Din dator blir allt segare. En seg dator kan ha med hårdvaruproblem, mjukvaruproblem eller en full hårddisk att göra, men det kan absolut också bero på virus, maskar eller någon annan skadlig programvara. Om din dator bara är lite slö till en början men blir allt långsammare kan de bero på att en mask håller på att fylla din hårddisk.
  • Program som uppför sig konstigt. Om ett eller flera program brukar stängas ner eller öppnas av sig själv eller inte följer dina kommandon kan det i allra högsta grad bero på virus, framför allt om flera program uppför sig underligt.
  • Filer som ändras eller försvinner. Om du inte hittar flera filer som du är säker på att du inte har slängt eller om dina Worddokument inte ser ut som de gjorde sist när du sparade dem är det ett tydligt tecken på virus.
  • En hårddisk som alltid arbetar. Om din hårddisk arbetar trots att du inte har några program öppna och inte uppdaterar något är det mycket möjligt att du har drabbats av en trojan som håller på att skicka information. Du kan även ha drabbats av en mask som håller på att sprida sig.

Om din dator uppvisar ett eller flera av dessa symptom bör du genast skanna din dator med en online scanner eller ladda ner ett riktigt bra gratis virusprogram som du kan djupskanna din dator med, såvida ditt nuvarande virusprogram inte hittar något.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *