10 tips för att slippa virus

1. Installera ett antivirusprogram. Med ett bra gratis virusprogram i din dator kommer du att slippa virus, trojaner och spionprogram. Om du har använt din dator innan du installerade ditt gratis virusprogram bör du göra en fullständig skanning av hela datorn för att försäkra dig om att inget virus slunkit in i din dator. Skanna även alla dina externa enheter. Om ditt gratis virusprogram hittar virus tar antivirusprogrammet enkelt bort viruset innan det hinner göra någon större skada i din dator. Här på gratisvirusprogram tipsar vi om massor av olika gratis virusprogram.

2. Installera ett antispionprogram. Ett antispionprogram är ett program som är specialiserat på att stoppa, hitta och plocka bort spionprogram. Om du har ett riktigt bra gratis virusprogram eller ett kommersiellt antivirusprogram behöver du inte skaffa ett separat antispionprogram eftersom många av dagens antivirusprogram fungerar mycket bra mot spionprogram.

3. Installera en brandvägg. En bra brandvägg förhindrar att obehörig trafik tar sig till och från din dator, trafik som kan sprida känslig information från din dator. Windows har en inbyggd brandvägg men det finns betydligt bättre gratis brandväggar att hämta på nätet. Det finns även kompletta internetsäkerhetspaket där både virusprogram och en bra brandvägg ingår.

4. Skanna alltid bilagorna i din e-post. Du bör alltid skanna e-postbilagor, även när de kommer från dina vänner, med ditt antivirusprogram. Dina vänner kan nämligen skicka bilagor som bär på virus utan att de vet om det.

5. Var försiktig med länkar i din e-post. Du bör alltid skanna länkar i din epost med ditt virusprogram eftersom länkarna kan bära på virus eller föra dig till en sajt som bär på virus. Skanna även länkar som kommer från dina vänner. Någon av dina vänner kanske har drabbats av ett virus som skickar iväg e-post av sig självt med din vän som avsändare.

5. Var försiktig med skumma länkar på nätet. När du googlar eller hittar halvskumma länkar på andra ställen på nätet bör du kolla länkarna med ditt antivirusprogram innan du klickar på dem. Många virusprogram varnar emellertid dig för farliga länkar och blockerar farliga sajter i direkt i din webbläsare.

6. Var försiktig när du fildelar. Fildelning är mycket riskabelt och kanske det vanligaste sättet att dra på sig virus. Se därför till att du har ett bra gratis virusprogram som automatiskt kollar filerna du laddar ner. Annars kan du alltid skanna de filer du laddat ner med ditt antivirusprogram innan du använder dem.

7.  Var försiktig med okänd programvara. Det finns massor av roliga och nyttiga program och applikationer på nätet som man gärna laddar ner. Naturligtvis ska du alltid skanna dessa nedladdade program med ditt gratis virusprogram innan du installerar dem. Du bör även kolla runt lite på nätet innan du laddar ner ett program för att se om utgivaren är seriös. Googla på programmets namn eller på utgivarens/sajtens namn för att se om programmet är seriös. Lägga gärna till ”scam” i din sökning för då dyker sajten säkert upp på i olika forum och på antibedrägerisajter om utgivaren är oseriös.

8. Var försiktig med codec. Ibland kan du behöva ladda ner och installera ett codec för att kunna spela upp en viss mediefil. På vissa oseriösa sajter försöker man lura besökaren att ladda ner ett codec som i själva verket är en virussmittad fil eller en trojan. Googla först på nätet för att försäkra dig om att utgivaren eller codecet är seriös.

9. Var försiktig på facebook, länkar på facebook kan innehålla virus. Många antivirusprogram kollar automatiskt länkarna i ditt nyhetsflöde på facebook åt dig, annars bör du skanna dem manuellt.

10. Ha koll på ditt antivirusprogram. Se till att ditt virusprogram uppdateras automatiskt så att det håller sig uppdaterad med de senaste virusdefinitionerna. Om antivirusdefinitionerna inte uppdateras automatiskt bör du ändra på det i inställningarna. Kontrollera också att ditt gratis virusprogram verkligen är aktivt efter att du har startat upp datorn. Om antivirusprogrammet av någon outgrundlig anledning inte startat bör du starta det per omgående.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *